De mythe van gelijkwaardige relaties met je klanten (waarom je als technisch expert boven je klant moet gaan staan)).

Karen van Riel 

Een gelijkwaardige relatie met je klant.  

Zo’n relatie waarin je een echt sparringspartner bent. Waarin jouw klant gelijk belt als ‘ie een technische uitdaging heeft, zonder offertes aan te vragen bij andere leveranciers.  

Dat willen we allemaal.  

Maar het lijkt wel een droom uit lang-vervlogen tijden. Vooral nu contactpersonen iedere 6 maanden van baan wisselen en beslissers zorgvuldig worden afgeschermd. Iedereen loopt daar tegenaan.  

Je krijgt je klant niet eens aan de telefoon. Hoe weet je dan of je niet 1 van de 3 aanbieders bent bij wie prijzen opgevraagd worden (alleen maar omdat er nou eenmaal 3 aanbiedingen moeten liggen)?  

Je gaat je afvragen of er in het Bol.com tijdperk nog wel ruimte is voor die gelijkwaardige relaties.  

Mijn stelling is: NEE. Daar is geen ruimte voor. … even slikken …  

MEER GOEDE LEADS NODIG?

In ons boek 'Elke week goede leads' lees je onze bewezen marketingformule voor ondernemers in de techniek en de verhalen van ondernemers die hem hebben toegepast.

Je kunt de e-boek versie van het boek nu gratis downloaden! (Bij bol.com betaal je €14,95)

DOWNLOAD NU

En dan nu het goede nieuws: je WIL helemaal geen gelijkwaardige relatie met je klant. Een gelijkwaardige relatie is namelijk niet het juiste doel.  

Wat je wil is boven je klant staan. 

Jij bent expert op jouw vakgebied. Dat betekent dat jij veel meer kennis hebt over het onderwerp van gesprek dan je klant. Véél meer. De ondernemers in de techniek die daar gebruik van maken en hun plek als expert in de markt claimen zijn de winnaars in het Bol.com tijdperk.  

Dat betekent voor je verkoop dat je ieder gesprek direct boven je klant gaat staan. Als je het kennisniveau voor je ziet als een ladder, staat jouw klant altijd een paar treden onder jou. Hij kijkt letterlijk naar je op. En zo wil je klant het ook. Daarom heeft hij je uitgenodigd! 

HOE BOUW JE NOU BEWUST ZO’N ONGELIJKWAARDIGE RELATIE OP?

Er zijn 3 stappen waarmee je onmiddellijk jouw plek als expert kan gaan claimen, zodat klanten alleen nog maar met jou wil werken:  

Stap 1: “Verpak” je gesprek. Geef je verkoopgesprek een aantrekkelijk titel en een vaste vorm, zodat je klant onmiddellijk ruimte maakt in zijn agenda.  

Stap 2: Pak gelijk de regie. Vertel je klant wat hij kan verwachten van jullie tijd samen en wat het doel is. Zorg dat je klant jou volgt, in plaats van andersom.  

Stap 3: Stel vragen in plaats van zelf praten. Het is contra-intuïtief, maar je bewijst niet dat je een expert bent door een minutieus voorbereide presentatie te geven over je product. Je bewijst het door jouw klant extreem goede vragen te stellen. Vragen die het voor je klant glashelder maken wat het hem kost om NIET met jou samen te werken. Als je dat lukt, wil hij alleen nog maar met jou verder.  

Wil je iets meer uitleg over deze stappen? Kijk dan naar dit filmpje.  


P.S.

Wil jij ook deze magische woorden horen: “Ik vraag geen offertes meer aan bij anderen”? Laat het me dan weten door een bericht te sturen naar karen@outdo.nl

OVER DE AUTEUR

Karen van Riel is één van de oprichters van Outdo: het enige adviesbureau in Nederland met een marketing- en acquisitiemethode die helemaal gericht is op het verkopen van complexe technische producten. Ze helpt ondernemers in de industrie, IT en techniek om meer te verkopen met hogere marges.